top of page
Search

Можете ли да качите мускули и да губите мазнини едновременно?

Updated: Aug 29, 2023

Или по-известно, като рекомпозиция.Много хора вярват, че не можете да изграждате мускули и да изгаряте мазнини едновременно. И все пак има хора, които знаят, че програмите за рекомпозиция на тялото са сред най-добрият начин за напредък и не трябва да сте в период само за сваляне на мазнини или натрупвате на мускулна маса.

Нека да разгледаме теоретичните факти!


Първият закон на термодинамиката

Вероятно сте чували твърдението, че постигането на мускулен растеж и загуба на мазнини в един и същи ден е физически невъзможно поради термодинамиката.


Аргументът е следният:


☑️ За да загубите мазнини, трябва да изгаряте енергия.ергия.

☑️За да загубите мазнини, трябва да изгаряте енергия.


🔘 Когато сте в енергиен излишък, приемате повече калории отколкото изразходвате, тялото ви съхранява енергия.

🔘 Когато сте в енергиен дефицит, приемате по-малко калории отколкото изразходвате, , тялото ви губи енергия.

🔘 Следователно трябва да сте в енергиен излишък, за да качите мускули, и в дефицит, за да губите мазнини?


Първите две точки са верни. Изграждането на нови мастни или мускулни клетки изисква енергия, а разграждането им освобождава енергия.

Обаче точка три, изводът, е неверен!


Нека да разгледаме практическите факти!72кг.-16% body fat

74,5кг.-13% body fat


Това е мой клиент, който постигна тази трансформация за 15 седмици.

Ще забележите, че е качил мускулна маса и в същото време е изчистил мазнините.


Да сме по-точни:

-2кг. мазнини

+2,5кг. мускулна маса

едновременно!


Мускулната и мастната тъкан са различни функционални части в тялото. В резултат тялото ви насочва калориите към мускулната или мастната маса избирателно в зависимост от средата в която поставим тялото. Това е чудодейна машина за оцеляване, която се адаптира.


Ще обясня:


И така, какво ни е необходимо, за да изградим мускулна маса?

Накратко, имаме нужда от протеини, вода и енергия. Как получаваме енергия, когато сме в калориен дефицит? Лесно. Тялото ви има много от нея(в мастните депа, много!). Да вземем за пример моя клиент Иван, който е 74,5 кг, на 13% телесни мазнини на втората снимка. На пръв поглед ще си помислите, че няма толкова много мазнини, даже мускулите на корема му се виждат? Но истината е, че все още има много мазнини: 9,6 кг, за да бъдем точни. Ако преобразуваме това в енергия, тялото все още има над 86 400 калории, само от тези 9,6 кг мазнини, които има. Това е достатъчно, за да изградите килограми и килограми мускули, без дори да вземете предвид, че все още консумирате енергия и от диетата си.

Разбира се, тялото се нуждае от още нещо за изграждане на мускулна маса!

✅ Имате нужда от строителни блокове, за да построите къща(протеини).

✅ Също така тренировъчната ви програма да е на лице и да е оптимизирана правилно.


Това означава, че тялото ви има достатъчно стимули да изгражда мускулна маса, като същевременно губи мазнини. Следователно растеж по време на дефицит.
Един килограм мускули и един килограм мазнини имат еднакво тегло, но те се различават по плътност. Това означава, че ако се вгледате в един килограм мускули и в един килограм мазнини рамо до рамо, мазнините ще заемат повече обем или пространството, отколкото мускулите.


За това може да сте едни и същи килограми, но да изглеждате по коренно различен назин!

Заключение


Натрупването на мускули при диета за отслабване е абсолютно възможно! Всъщност трябва да се очаква за повечето хора на сериозна програма. Колкото повече напредвате, толкова по-трудно става да натрупате мускули в енергиен излишък, но рекомпозицията на тялото остава възможна дори при добре тренирани индивиди. Докато стимулът за мускулен растеж е внимателно проектиран и персонализиран, вашите мускули имат средствата да станат по-големи без енергиен излишък.


😉 Вашето тяло не е враг. Това е чудодейна машина за оцеляване, която се адаптира към стреса, който й налагате. Когато го разберете, можете да го контролирате!

48 views0 comments

Comments


bottom of page